Historia klubu:

Książeniczanie nie gęsi - też swój klub mają. Artykuł o takim tytule można przeczytać w Kurierze (lokalna gazeta) w wydaniu z września 2001. Wtedy to, pierwszy raz po 35 latach przerwy, w ligowej tabeli pojawiała się drużyna z Książenic. Przed laty prezesem i założycielem klubu był Antoni Piontek, któremu pomagali inni, oddani działacze: Antoni Kurpanik, Józef Brzezinka, Mieczysław Świerkosz, Stanisław Koza, Jerzy Szczyra, Paweł Kuczera, Rufin Szymura.

Przygotowania do powrotu książenickiej drużyny do rozgrywek rozpoczęły się w 2000 roku. Wtedy to zawiązało się stowarzyszenie pod nazwą Ludowy Klub Sportowy UNIA Książenice. Prezesem stowarzyszenia został Paweł Niczke, v-ce prezesem Eryk Szymała, sekretarzem Bronisław Piecha. W stowarzyszeniu działali także m.in. Polikarp Kopiec, Ryszard Tokarz, Rudolf Śleziona, Marian Wręczycki, Zygmund Piontek, Zygmund Waga, Henryk Kubasa, Mieczysław Świerkosz, Józef Czech, Czesław Latosiński i inni, których nazwiska można spotkać na listach obecności z walnych zebrań.

Wśród stosu dokumentów z tamtego czasu, znaleźć można Protokół z zebrania założycielskiego Ludowego Klubu Sportowego UNIA KSIĄŻENICE. Protokół datowany jest na 11 lutego 2000 roku. Przeczytać można w nim iż tego dnia zebrało się 15 założycieli klubu w celu rozpoczęcia działaności społecznej stowarzyszenia i jego zarejestrowania. Podczas zebrania wybrany został Komitet Założycielski w składzie: Paweł Niczke, Zygmund Piontek, Ryszard Tokarz, którego zadaniem było przygotowanie dokumentów oraz czynności związane z rejestracją Klubu.

Dnia 18 kwietnia 2000 roku, Sąd Okręgowy w Katowicach postanowił zarejestrować stowarzyszenie kultury fizycznej pod nazwą Ludowy Klub Sportowy Unia Książencie z siedzibą w Książenicach i wpisać je do rejestru stowarzyszeń kultury fizycznej i związków sportowych.

Następnie przystąpiono do budowy boiska. Spośród kilku opcji wybrano ulicę Słoneczną, gdzie po podpisaniu umów z właścielami gruntów przystąpiono do budowy. Jak przeczytać można we wspomnianym artykule, w prace zaangażowanych było wielu ludzi. Większość prac wykonano społecznie. Boisko do użytku zostało oddane w 2000 roku.

Na kolejny rok planowane były kolejne prace - doprowadzenie energii elektrycznej, doprowadzenie wody, zakup kontenerów, które miały posłużyć jako szatnie, zakup armatury sanitarnej. W związku z tym złożone zostały pierwsze wnioski o przyznanie dotacji na działanie klubu sportowego. Z otrzymanych pieniędzy zakupiony został także sprzęt sportowy, stroje, siatki na bramki, buty i wszelkie inne potrzebne rzeczy.
Działacze LKS Unii planowali także turnieje i różne atrakcje dla lokalnej młodzieży. Wszystko to, by po 35 latach wznowić działanie klubu sportowego w Książenicach.

W 2001 roku drużyna z Książenic powróciła do ligowej tabeli. Na inaugurację Książeniczanie wygrali 3-2 z Iskrą Rowień. Do rozgrywej została zgłoszona także drużyna juniorów. Od tego czasu LKS Unia występuje w rybnickiej C-klasie, a także w rozgrywkach Pucharu Polski.

Dotychczasowe wyniki LKS Unii w rozgrywkach C-klasy można znaleźć na portalu 90minut.pl

Po kilku latach zmienił się prezes klubu. Nowym włodarzem został Polikarp Kopiec. Jednak wyniki i funkcjonowanie klubu nie zadowalały innych i od sezonu 2010/2011 w składzie zarządu pojawili się nowi ludzie pod przewodnictwem Grzegorza Kubasy. Pojawili się także nowi sponsorzy, w większości związani z Książenicami, którzy postanowili wesprzeć i odbudować lekko podupadający klub i wprowadzić go do wyższej klasy rozgrywkowej.

W pierwszym sezonie przebudowana drużyna zajęła 5-te miejsce (mając tyle samo co 4-ta drużyna z Żor), tracąc 4 punkty do drugiego, premiowanego awansem miejsca w tabeli.

Mimo różnych wyników mecze LKS Unii cieszyły się zawsze wielkim zainteresowaniem ze strony mieszkanców Książenic, ale także Kamienia czy Ochojca, którzy pojawiali się i obserwowali poczynania LKS Unii. Wielu emocji dostarczały derbowe spotkania z drużynami z Czuchowa, Kamienia czy Leszczyn.

Wspominając minione lata i wydarzenia związane z LKS Unią wielkim nietaktem byłoby nie wspomnieć o gospodarzach książenickiego obiektu. Przez wiele lat funkcję tą pełnił Czesław Latosiński, który sumiennie, z wielką pasją i zaangażowaniem zarządzał boiskiem, utrzymywał szatnie i robił bardzo dużo dobrego. Obecni gospodarze to bracia Skupniowie - Sylwek i Józef, oraz bracia Szymura - Oskar i Janek.

Mówiąc o osobach bardzo zaangażowanych warto również wspomnieć Bronisława Piechę, który od samego założenia stowarzyszenia, nadal działa na rzecz książenickiego klubu, ś.p. Rudolfa Ślezionę, który także z wielkim zaangażowaniem i uśmiechem służył pomocą i swoim czasem. Działaczom i gospodarzom pomaga również Mieczysław Świerkosz, pamiętający jeszcze dawną Unię Książenice, grającą na boisku obok lipy, który mimo swego wieku zawsze jest chętny do pomocy.

Wszystkim tym osobom, a także innym, którzy nie zostali tutaj wymienieni z imienia i nazwiska, należą się wielkie słowa uznania i podziękowania za poświęcenie, włożony trud, poświęcony czas i zaangażowanie.

Poniżej archiwalne zdjęcia, które zostały udostępnione przez Pana Józka Skupnia:

Unia Książenice - Drzewiarz Jasienica

31 październik 2021, godz. 14:00