Zapowiedź 20. kolejki spotkań

2019-04-13 10:08:20, wyświetleń: 108 Już jutro (niedziela 14 kwietnia 2019) Unia Książenice rozegra swój kolejny mecz w Lidze Okręgowej. W ramach 20. kolejki spotkań do Książenic zawita Naprzód Lipiny. Pierwszy gwizdek w niedzielne popołudnie o godz. 17:00.

Przed, w trakcie i po meczu będzie możliwość zapisania się na bilety na finał Pucharu Polski Podokręgu Rybnik. Mecz zostanie rozegrany w najbliższą środę - 17 kwietnia, na Stadionie Miejskim w Rybniku - #G72. W meczu finałowym Unia podejmie Odrę Wodzisław. Ze względów bezpieczeństwa organizator imprezy - Podokręg Rybnik - podjął decyzję o limitowanej puli biletów. Każdy z klubów prowadzi zapisy imienne (imię, nazwisko, pesel). Zapisani chętnie w dniu imprezy otrzymają wejściówki. Nie będzie innej możliwości wejścia na stadion w środę.

Tymczasem spójrzmy na sytuację w tabeli Grupy II Ligi Okręgowej. Po 19. kolejkach lideruje Rymer Rybnik z 49 punktami. Za plecami ekipy z Niedobczyc plasują się rezerwy Piasta Gliwice i nasza Unia, które uzbierały 45 punktów. Dalej w tabeli z 39 oczkami znajduje się Jedność 32 Przyszownice. 5. miejsce należy do MKS Czerwionka, która traci do lidera z Niedobczyc aż 16 punktów. Z drugiej strony tabeli znajduje się Przyszłość Ciochowice z 8 punktami, Naprzód Rydułtowy z 9 i Czarni Pyskowice z 11.
Nasz niedzielny rywal uzbierał dotąd 16 punktów i plasuje się na 13 pozycji.

Jak obie ekipy radzą sobie wiosną?

W rundzie rewanżowej rozegrano dotychczas 4 kolejki. Na inaugurację zmagań wiosennych Unia zremisowała w Czerwionce 2-2. Tydzień później kolejny remis 1-1 na trudnym terenie w Mokrym. Kolejny tydzień przyniósł domowe zwycięstwo 4-2 z Zameczkiem Czernica, a w ubiegłym tygodniu Unia pokonała na wyjeździe Naprzód Rydułtowy 3-1. Wiosenny bilans to na ten moment 2 zwycięstwa i 2 remisy, 10 bramek zdobytych, 6 straconych.

Naprzód Lipiny na inaugurację rundy wiosennej podjął na wyjeździe Sośnicę Gliwice i przegrał 1-4. W 17. kolejce zremisował 1-1 z Jednością 32 Przyszowice. Później Przegrał w Pyskowicach 2-4 z miejscowymi Czarnymi, a tydzień temu u siebie ekipa Naprzód przegrała 1-7 z rezerwami Piasta Gliwice. Sytuacja u naszych Gości zdaje się być zgoła odmienna, o czym świadczy również miejsce w tabeli. Bilans wiosenny to 1 remisy, 3 porażki, 5 bramek zdobytych, 16 straconych.

Statystycznie rzecz ujmując Unia wydaje się być zdecydowanym faworytem, ale jak każdy kibic wie liczby liczami, a boisko wszystko zweryfikuje. Zatem serdecznie zapraszamy na ligowe emocje. Miejmy nadzieję, że pogoda dopisze, a razem z nią frekwencja. Niedziela, godz. 17:00, Unia Książenice - Naprzód Lipiny.

20. kolejki Grupy II Ligi Okręgowej:

MKS Czerwionka - Zameczek Czernica, 13 kwietnia, 17:00
Orzeł Mokre - Naprzód Rydułtowy, 13 kwietnia, 17:00