Nadeszło przełamanie!

2022-05-02 09:02:20, wyświetleń: 35 Unia Książenice - Orzeł Łękawica 1:0.

Bramka z rzutu karnego Roberta Tkocza w 82. minucie spotkania dała ekipie Unii upragnioną wygraną i przełamanie po sześciu kolejnych meczach bez zwycięstwa.

Spotkanie z zespołem z Łękawicy, który co pokazały dotychczasowe starcia wyjątkowo "nie leżał" drużynie Unii, piłkarze z Książenic rozpoczęli z ogromnym animuszem. To jednak ekipa gości była bliższa objęcia prowadzenia. Unię w grze utrzymał jednak doskonale dysponowany tego dnia bramkarz, Bartosz Błatoń, który popisywał się fenomenalnymi paradami.

Pod bramką drużyny Orła Unii wyraźnie brakowało ostatniego podania i szczęścia. To sprzyjało jej natomiast we własnej szesnastce, gdyż nie brakowało sytuacji, w których tylko opatrzność ratowała książeniczan przed stratą bramki.

Po zmianie stron gra toczyła się pod wyraźne dyktando Unii. Zawodnicy trenera Roberta Tkocza zepchnęli zespół z Żywiecczyzny do defensywy, ale nie byli w stanie pokonać golkipera Orła, po którego stronie było również szczęście, jak chociażby w 65. minucie, gdy piłka po strzale głową Piotra Byśca ostemplowała słupek.

Napór Unii trwał. W końcu w 82. minucie zagubiona defensywa Orła sama sprokurowała sytuację, po której padł gol dla naszego zespołu. Arkadiusz Suchiński wykorzystał niezdecydowanie obrońcy, wpadł w pole karne, gdzie został powalony na ziemię. Arbiter nie zawahał się wskazać na "wapno", a rzut karny na gola zamienił Robert Tkocz.

Chwilę później Orzeł w jednej z niewielu akcji w drugiej części gry mógł wyrównać, lecz jeden z jego zawodników nie znalazł sposobu na Błatonia. Swoich okazji nie wykorzystała też Unia i ostatecznie mecz kończy się wynikiem 1:0.

Unia Książenice - Orzeł Łękawica 1:0 (0:0)

Bramka: 1:0 Robert Tkocz (82-karny)

Unia: Błatoń - Czech, Kaczmarczyk, Dudzik, Kostecki, Skrenik, Wilczkiewicz(72.Wojtala), Suchiński, Tkocz(90+2.Koch), Bysiec, Wieczorek.

Orzeł: Byrtek - Krasny, Studencki, Piórecki, Byrtek, Biegun, Chwaja, Widuch, Pępek, Olszowski, Mrózek.

Żółte kartki: Suchiński

Sędziował: Wojciech Zarzycki (Bytom)

? - ?

Unia Książenice - Piast II Gliwice