Gmina może pochwalić się istnieniem Klubów oraz Stowarzyszeń zajmujących się rozwijaniem pasji i talentów w zakresie szermierki, szachów, sportów walki (karate), piłki ręcznej, czy motocrossu. Sympatycy biegów mogą brać udział w corocznym wydarzeniu pt. „Nocny Bieg Uliczny”, natomiast zwolennicy pieszych wycieczek mogą odkrywać uroki naszej gminy wybierając szlaki Nordic Walking. Na terenie gminy znajduje się wiele ścieżek przyrodniczo-edukacyjnych. Należą do nich między innymi: Dróżka Kopruszka, Głębokie Doły, wśród leszczyn i śladów Bartelta, śladami Belka czy biegowa trasa narciarsko-edukacyjna na terenie „Pojezierza Palowickiego”.

W ostatnich latach na terenie Gminy Czerwionka-Leszczyny powstało wiele ciekawych obiektów sportowych, m.in. skatepark w dzielnicy Czerwionka, orliki w Czerwionce oraz Leszczynach, odremontowana została kryta pływalnia w Czerwionce, kąpielisko w Czerwionce, zaś pod koniec tej zimy mieszkańcy Gminy mogli nacieszyć się możliwością skorzystania z bezpłatnego lodowiska znajdującego się w Leszczynach, przy niedawno odnowionym Zameczku. Warto nadmienić, iż miejsce na którym znajduje się lodowisko jest jednym z boisk wielofunkcyjnych, których nie brakuje w naszej Gminie. Należy również wspomnieć o siłowniach „pod chmurką”, które ciągle powstają w naszej gminie.

Na terenie Gminy Czerwionka-Leszczyny poza naszą IV-Ligową LKS Unią Książenice wśród piłkarskich Klubów Sportowych wymienić można między innymi:

• KS „Decor” Bełk, także występujący w IV Lidze
  • MKS Czerwionka, walczący w klasie okręgowej
  • LKS „Borowik” Szczejkowice, klasa A
  • LKS Ruch Stanowice, klasa B
  • LKS „Dąb” Dębieńsko, klasa B
  • KS „Płomień” Czuchów, klasa B
  • LKS „Orzeł” Palowice
  • Klub Sportowy „Leszczyny”

Powyższe Klubu umożliwiają krzewienie sportu wśród najmłodszych poprzez prowadzone Szkółki Piłkarskie.

Unia Książenice - Drzewiarz Jasienica

31 październik 2021, godz. 14:00